Tipuri de stingatoare de incendiu si utilizarea lor
Tipuri de stingatoare de incendiu si utilizarea lor
În primul rând ar trebui să începem prin a explica ce este un stingător de incendiu. Acesta este un dispozitiv, în general mobil, care prin eliberarea unui agent de stingere ajută la întreruperea reacției care a dus la declanșarea incendiului. Principalii agenți de stingere sunt apa, pulberea, spuma mecanică, bioxidul de carbon și diverși compuși chimici. Cei mai folosiți în stingătoarele de incendii portabile sunt pulberea, spuma mecanică și bioxidul de carbon.
Explicarea sistemului de clasificare a stingătoarelor de incendiu, inclusiv semnificația diferitelor clase
Utilizarea fiecărui agent de stingere se face în funcție de tipul focarului de incendiu, fiecare fiind adaptat unuia sau mai multor tipuri de incendii.
Incendiile sunt și ele împărțite pe clase de incendiu, după cum urmează:
- Clasa A – incendii produse de arderea materialelor solide (plastic, textile, lemn, hârtie etc.);
- Clasa B – incendii produse de arderea lichidelor sau a substanțelor lichefiabile (benzină, motorină, alcool, uleiuri auto etc.);
- Clasa C – incendii produse de arderea gazelor (metan, butan, acetilenă etc.);
- Clasa D – incendii produse prin arderea metalelor (sodiu, aluminiu, potasiu, magneziu, litiu etc.);
- Clasa E – incendii produse prin arderea instalațiilor electrice (cabluri, tablouri electrice, transformatoare, calculatoare, servere etc.);
- Clasa F – incendii produse în medii în care se gătește (uleiuri pentru gătit, grăsimi vegetale sau animale etc.).
Prezentarea celor mai comune tipuri de stingătoare
Tipul stingătorului de incendiu este reprezentat de o literă sau un grup de litere, care definesc agentul de stingere (P pentru pulbere, SM pentru spuma mecanică și G pentru gaz) și de un număr, care definește cantitatea de agent de stingere aflată în recipient. Fiecare tip de stingător poate fi folosit pentru stingerea mai multor clase de incendii.
Stingătoarele cu pulbere
Stingătoarele cu pulbere sunt potrivite pentru stingerea incendiilor din clasele A, B, C și D. Cele cu spumă mecanică sunt utilizate în special în cazul incendiilor din clasele B și F, iar stingătoarele cu gaz în special la stingerea incendiilor de clasă E, dar și pentru cele de clasă B.
Stingătoarele cu pulbere sunt în general cele mai utilizate, în autovehicule (P1, P2 sau P3), în birouri, locuințe sau magazine (P6 sau P9), fabrici și depozite de materiale și produse (P50 sau P100).

Stingătoarele cu spumă mecanică
Stingătoarele cu spumă mecanică sunt utilizate în stațiile de distribuție a carburanților sau în depozitele de carburanți, lichizi sau gazoși, parcări subterane, iar cele mai utilizate sunt cele de tip SM6, SM9 sau SM50. În cazul în care stingătoarele cu spumă vor fi ținute în exterior, mai ales în sezonul rece, acestea trebuie să fie umplute cu un agent spumant cu un punct de îngheț la -30°C.
Stingătoarele cu gaz
Stingătoarele cu gaz sunt amplasate în general în apropierea serverelor, a transformatoarelor și a tablourilor electrice și sunt de două tipuri după cantitatea de bioxid de carbon sub presiune pe care o conțin, G2 și G5.

Agenții de stingere au, în general, o durată de valabilitate de cinci ani, însă, conform legii, stingătoarele trebuie verificate anual pentru a fi siguri că nu au fost deteriorate și că își vor face treaba în mod corespunzător în caz de nevoie.
Instrucțiuni pas cu pas despre cum să utilizezi corect un stingător de incendiu
Pentru utilizarea stingătoarelor în cazul unui incendiu mai întâi se deblochează stingătorul trăgând inelul de siguranță, se prinde cu mâna furtunul de refulare, atunci când există, se apasă pârghia de acționare și se îndreaptă jetul agentului de stingere spre baza flăcărilor. Se alternează jetul stingătorului cu o mișcare laterală pe întreaga lățime a focarului pentru a acoperi întreaga suprafață incendiată.
Pentru o manevrare corespunzătoare a stingătoarelor de incendiu se recomandă o instruire periodică și exerciții practice pentru toate tipurile de stingătoare.
În momentul folosirii, utilizatorii trebuie să fie foarte atenți deoarece substanțele de stingere pot avea un efect iritant pentru ochi sau pentru căile respiratorii, iar în cazul stingătoarelor cu gaz bioxidul de carbon evacuat din stingător are o temperatură foarte scăzută și în contact cu pielea poate provoca degerături.
Amplasarea stingătoarelor trebuie făcută în locuri accesibile pentru a se ajunge ușor la ele în cazul unui incendiu. Distanța la care amplasăm un stingător față de o sursă de risc trebuie să nu depășească 15 m, dar nici nu poate fi mai mică de 2 m.
Numărul și tipul stingătoarelor de care avem nevoie depind de tipul construcției și de specificul activității. Este bine ca înainte de a decide câte stingătoare sunt necesare și de ce tip să purtați o discuție cu un specialist sau chiar să comandați o expertiză tehnică.
Sublinierea rolului crucial pe care îl joacă stingătoarele de incendiu în protejarea vieților și a proprietății
Deși suntem impresionați de fiecare dată când vedem efectele unui incendiu devastator, suntem de cele mai multe ori tentați să credem că nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva. Însă „paza bună trece primejdia rea” și un stingător la locul potrivit poate juca un rol important în protejarea vieții celor dragi sau a proprietății noastre.
Sper că toate informațiile prezentate în acest articol vă vor fi utile pentru alegerea tipului de stingătoare de care aveți nevoie pentru a vă proteja proprietatea și chiar viața dumneavoastră și a celor apropiați. În cazul în care simțiți nevoia de a obține mai multe informații, nu ezitați să ne contactați, iar specialiștii noștri vă vor ajuta cu cele mai bune sfaturi!
Și nu uitați, un stingător la locul potrivit poate evita multe situații cel puțin neplăcute!